Radiotherapie
Radiotherapie is een behandeling die plaats vindt bij kanker. Er wordt gebruik gemaakt van ioniserende straling. Misschien lees je mijn blog omdat je mij kent of omdat je de opleiding MBRT wilt gaan doen, of misschien ben je wel gediagnostiseerd en ben je aan het rondkijken wat radiotherapie precies inhoud. Ik heb bijna 10 jaar als bestralingstherapeute gewerkt, met heel veel plezier. Natuurlijk is het vreselijk voor de patiënt, maar er is tegenwoordig veel mogelijk.
Bestraling
Hoe gaat dat dan in zijn werk? Zo een bestraling? Er zijn verschillende methoden, en ten eerste wil ik iedereen even op het hart drukken dat alles persoons gebonden is. Iedereen is uniek en daarom krijgt iedereen een passend plan bij haar of zijn ziektebeeld.
We beginnen met een CT-scan. Tijdens deze scan wordt je in een stabiele houding gelegd zodat je de gehele bestralinsgserie dezelfde houding kan aanhouden. De meeste patiënten komen namelijk elke dag op de afdeling, een aantal weken achter elkaar. Voor het geval dat je op je hoofd bestraald zou moeten worden, wordt er gebruik gemaakt van een fixatiemasker.
Planning
Op deze CT-scan wordt door de dokter aangegeven wat we willen gaan bestralen. En dan wordt er door gespecialiseerde laboranten een planning gemaakt. Deze planning is hoe we de patiënt gaan bestralen. Om het even wat ingewikkelder te gaan maken, er zijn patiënten met 1 plan of patiënten met meerdere plannen. Dan wordt er per dag voor de behandeling een foto gemaakt om dan te kiezen welk plan het beste past.
Behandeling
Elke behandeling geeft ook bijwerkingen, en het hangt een beetje af van welk gebied wordt behandeld wat de bijwerkingen zullen zijn. Soms wordt de huid een beetje geïrriteerd of bijvoorbeeld de darmen als er in dit gebied behandeld wordt. Ook hangt het af van de conditie van de patiënt voorafgaand aan het gehele proces. De bestraling zelf voel je niet en zie je ook niet.
Bestralingstherapeuten of MBB-ers
Over het algemeen genomen (haha, ik ken natuurlijk lang niet iedereen) zijn het lieve zorgzame mensen die echt hun uiterste best doen om de tijd die je als patiënt op de afdeling doorbrengt zo aangenaam mogelijk te maken, al staat de beste behandeling natuurlijk altijd op nummer 1.
Ik neem afscheid van deze periode, en ben heel erg benieuwd hoe de snelle ontwikkelingen op dit gebied gaan verlopen!
Geef een reactie